Nadar – Mes rregullave dhe tekave

Shkodër - 10/10/2018 : 03/02/2019

Mostra personale

Informazioni

  • Luogo: MARUBI MUSEUM SHKODRA
  • Indirizzo: Nr. 32,, Rruga: Kolë Idromeno - Shkodër
  • Quando: dal 10/10/2018 - al 03/02/2019
  • Vernissage: 10/10/2018 ore 18
  • Autori: Nadar
  • Generi: fotografia, personale

Comunicato stampa

Muzeu Kombëtar i Fotografisë "Marubi" ka kënaqësinë t’ju ftojë në hapjen e ekspozitës "Nadar. Mes rregullave dhe tekave" e kuruar nga Michel Poivert.

Studioja fotografike më prestigjioze e Francës të fund shekullit XIX dhe fillim shekullit XX vjen në Muzeun Marubi me një përzgjedhje unike imazhesh nga atelieri Nadar, që na tregon se si portreti klasik i « burrave të mëdhenj » të shekullit XIX, i shpikur nga Félix, i la vend suksesit të fotografisë së aktorëve të teatrit të fotografuar nga i biri Paul në fillim të shekullit XX

Tregtia e portretit kalon nga kthjellësia në fantazi duke na rrëfyer zhvillimin e një shoqërie ku kodet e famës ndryshojnë.

Kjo ekspozitë vjen si një bashkëpunim me Muzeun e Fotografisë Jeu de Paume në Paris, Médiathèque de l’architecture et du patrimoine, Ministrinë e Kulturës të Shqipërisë dhe Francës me mbështetjen e Ambasadës së Francës në Tiranë.

---

The Marubi National Museum of Photography is glad to invite you at the opening of the exhibition "Nadar. Convention and caprice" curated by Michel Poivert.

A unique selection of images from the most prestigious photography studio in France in the end of 19th century and the beginning of the 20th century shows us how the classic portrait of the "great men" of the 19th century invented by Félix, gives way to the success of theatre actors photographed by his son Paul in the beginning of the 20 century. The business of the portrait goes from sobriety to fantasy and reflects the revolution of society where the codes of celebrity have changed.

This exhibition is organized by Jeu de Paume, Paris, in collaboration with la Médiathèque de l'architecture et du patrimoine, Ministry of Culture France and with the participation of the Marubi National Museum of Photography for its presentation in Shkodër.